Kruche ciasto z jagodami i bezą
trudność: bardzo łatwe
Składniki:
3 żółtka (białka oddzielamy i umieszczamy w osobnej misce)
1/3 kostki masła (ok. 80 g)
łyżka śmietany (lub ew. trochę więcej)
1/2 szklanki cukru (ok. 50 g) + 1/4 szklanki (25 g)
1 szklanki mąki (ok. 170 g), ale może się okazać, że będzie potrzeba ciut więcej
spora ilość jagód (nadają się też maliny, wiśnie lub rabarbar)
łyżeczka kardamonu
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Z masła, mąki i 1/2 szkl. cukru palcami ucieramy kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, dokładnie ugniatamy. Właściwą konsystencję ciasta można poznać po tym, że nie okleja rąk i jest łatwe w ugniataniu trochę jak plastelina. Jeśli jest zbyt mokre i klejące - podsypujemy mąkę, jeśli zbyt twarde i zwarte - dodajemy śmietanę.
Ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem tortownicę lub formę do tarty. Staramy się to zrobić tak, aby brzegi były wyższe niż środkowa powierzchnia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż będzie lekko złociste.
W międzyczasie mieszamy jagody z kardamonem (opcjonalnie) oraz ubijamy pianę z białek i 1/4 szkl. cukru.
Po upieczeniu spodu układamy an nim jagody oraz pianę z białek. Pieczemy przez 5 minut w temp. 180°C a potem zmniejszamy temp. do 150°C. Wyjmujemy z pieca, gdy beza będzie złocista z wierzchu (min. 1h)



Nie wiem czemu Ciasteczkowy Potwór narzeka na babeczki bo były pyszne, ale fakt tarta była jeszcze lepsza, przepis godny polecenia. I wcale nie jest taka brudząca:)
OdpowiedzUsuń