sobota, 16 lipca 2011

Jagodowe Garden Party: jagodzianki i jagodowe kruche ciasto z bezą


Dziś odcinek z serii: co by tu wyczarować z produktów znalezionych w lodówce? Rano przypadkiem znalazłam tamże sporą torebkę jagód oraz kosteczkę drożdży. Szykowała się imprezka w ogrodzie, zatem wypiek musiał nadawać się do bezproblemowego spożycia najlepiej bez użycia talerzyków i sztućców. Wymyśliłam sobie jagodzianki, ale nie w formie bułeczek, tylko kruchych kieszonek wypełnionych po brzegi jagodowym nadzieniem. Niestety efekt spełnił moje oczekiwania moooże na jakieś 50%. Przydałoby się popracować nieco nad proporcjami składników. Podzielę się doświadczeniami, jak tylko dojdę do względnej perfekcji. Tymczasem prosty przepis na jagodową tartę, talerzyka jednakże wymagającą, gdyż potwornie:) brudzi ręce.


Kruche ciasto z jagodami i bezą
trudność: bardzo łatwe

Składniki:
3 żółtka (białka oddzielamy i umieszczamy w osobnej misce)
1/3 kostki masła (ok. 80 g)
łyżka śmietany (lub ew. trochę więcej)
1/2 szklanki cukru (ok. 50 g) + 1/4 szklanki (25 g)
1 szklanki mąki (ok. 170 g), ale może się okazać, że będzie potrzeba ciut więcej
spora ilość jagód (nadają się też maliny, wiśnie lub rabarbar)
łyżeczka kardamonu

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Z masła, mąki i 1/2 szkl. cukru palcami ucieramy kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, dokładnie ugniatamy. Właściwą konsystencję ciasta można poznać po tym, że nie okleja rąk i jest łatwe w ugniataniu trochę jak plastelina. Jeśli jest zbyt mokre i klejące - podsypujemy mąkę, jeśli zbyt twarde i zwarte - dodajemy śmietanę.
Ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem tortownicę lub formę do tarty. Staramy się to zrobić tak, aby brzegi były wyższe niż środkowa powierzchnia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż będzie lekko złociste.
W międzyczasie mieszamy jagody z kardamonem (opcjonalnie) oraz ubijamy pianę z białek i 1/4 szkl. cukru.
Po upieczeniu spodu układamy an nim jagody oraz pianę z białek. Pieczemy przez 5 minut w temp. 180°C a potem zmniejszamy temp. do 150°C. Wyjmujemy z pieca, gdy beza będzie złocista z wierzchu (min. 1h)
Odwiedź także FanPage bloga na Facebooku! Kliknij 

1 komentarz:

  1. Nie wiem czemu Ciasteczkowy Potwór narzeka na babeczki bo były pyszne, ale fakt tarta była jeszcze lepsza, przepis godny polecenia. I wcale nie jest taka brudząca:)

    OdpowiedzUsuń