Jeśli słuchacie popołudniami Trójki lub czytujecie tygodnik Angora, z pewnością kojarzycie osobę pana Marka Brzezińskiego - korespondenta tychże mediów we Francji, a obecnie studenta prawdopodobnie najlepszej szkoły kulinarnej na świecie - paryskiej Le Cordon Bleu. Dziś poniedziałek, zatem świeżutka Angora w kioskach, a w środku pobudzający maksymalnie kubeczki smakowe felieton o tysiącu sposobach przyrządzania mięs, a na deser... przepis na kotleciki jagnięce. Wszystko przeczytane od deski do deski.
Porywający styl, wyszukane receptury, opisy procesów powstawania francuskich delikatesów że ślinka cieknie, humor i autoironia: oto przepis na tekst od którego trudno się oderwać. No i jeszcze te studia w Le Cordon Bleu. Też by się chciało, może kiedyś...
Link do archiwalnych Trójkowych audycji wraz z zapisem tekstowym felietonów: http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7754
Tygodnik Angora: http://www.angora.com.pl/
Etykiety
poziomki
ciasto z poziomkami
babeczki
bezy
jagody
kruche
nalewka
piernik
biszkopt
ciastka
cytryna
deser z owocami
likier
maliny
mascarpone
mąka pełnoziarnista
pierniczki
rum
tarteletki z poziomkami
włoski deser
włoskie likiery
ciasto z jagodami
czereśnie
digestive
drink
galaretka cytrynowa
galaretka malinowa
jogurt grecki
kurki
limoncello
limonka
marcepan
mięta
mojito
muffiny
panna cotta
placek z owocami
porzeczki
quiche
ricotta
sernik
tarta
torcik bezowy
truskawki
walilia
wiśnie
włoskie likery
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz