Gdybym miała wyobrazić sobie raj, byłby to cytrynowy sad, a w nim ustawiony wygodny chaise-lounge (ostatnio podoba mi się najbardziej taki ze zrecyklingowanych korków od wina), na nim ja: jedną ręką zrywająca z drzewa cytrynę, z której wyciskałabym sobie soczek bezpośrednio do drinka...
Tymczasem radzę sobie nieco inaczej (co nie znaczy, że jakoś gorzej) i wyciskam hurtowe ilości cytryn sklepowych (choć najlepiej nadawałyby się do tego te z Sorrento, lub pobliskiego wybrzeża Amalfi), dokładnie ścieram z nich skórkę i mieszam ze spirytusem i cukrem. Tak powstaje cytrynowy likier Limoncello, który najlepiej smakuje podawany mocno schłodzony, zwłaszcza po wieczornym posiłku w ogrodzie. U nas w domu to absolutny hit tego lata.
Limoncello
przepis na około 1,5 - 2l trunku
trudność: bardzo łatwe, ale można się trochę zmęczyć podczas obierania i wyciskania cytryn
składniki:
0,5l (2 szklanki) spirytusu
0,5l (2 szklanki) + 0,25l (szklanka) wody
300g (1,5 szklanki) brązowego cukru trzcinowego
8 cytryn
Zagotowujemy w rondelku 0,25l wody i dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie myjemy. Ze wszystkich owoców ocieramy skórkę (żółtą część) i wyciskamy sok. Spirytus pół na pół z wodą umieszczamy w dużym słoju. Dodajemy syrop cukrowy, skórkę i sok z cytryn. Słój zakręcamy i mocno wstrząsamy. Odstawiamy na noc w celu przegryzienia się składników.
Następnego dnia przecedzamy na sitku zawartość słoja, aby uzyskać klarowny płyn. Odciśnięte skórki możemy dodatkowo zawinąć w gazę i wycisnąć z nich tym sposobem jeszcze trochę trunku. Limoncello przelewamy do butelek.
Servire freddo!
Etykiety
poziomki
ciasto z poziomkami
babeczki
bezy
jagody
kruche
nalewka
piernik
biszkopt
ciastka
cytryna
deser z owocami
likier
maliny
mascarpone
mąka pełnoziarnista
pierniczki
rum
tarteletki z poziomkami
włoski deser
włoskie likiery
ciasto z jagodami
czereśnie
digestive
drink
galaretka cytrynowa
galaretka malinowa
jogurt grecki
kurki
limoncello
limonka
marcepan
mięta
mojito
muffiny
panna cotta
placek z owocami
porzeczki
quiche
ricotta
sernik
tarta
torcik bezowy
truskawki
walilia
wiśnie
włoskie likery
śliwki


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz