niedziela, 24 lipca 2011

Drugie śniadanie mistrzów - przepis na samodzielnie wykonany jogurt



Nastąpił koniec z obżeraniem się słodyczami. Dziś w odcinku deser niskokaloryczny, zdrowy i pyszny. Będzie to własnoręcznie przygotowany gęsty jogurt typu greckiego, który ma wyłącznie same zalety. Nie zawiera żadnych dodatków sztucznie zagęszczających, jak mączki, skrobie, żelatyny itp. Na bazie tego jogurtu możemy w prosty sposób tworzyć dowolne kompozycje smakowe z owoców, orzechów czy pestek (w wersji Cookie jest z dodatkiem pokruszonych ciasteczek i świeżych jagód) będąc pewnym, że nie spożyjemy niepotrzebnych konserwantów i chemicznych barwników i zbyt dużych ilości cukru. Jogurt w wersji Ciasteczkowej świetnie nadaje się nawet na lekkie śniadanko, a już najbardziej na drugie w niedzielę. Ma to swoje uzasadnienie, mianowicie takie, że nastawiając jogurcik wieczorem, wcześnie rano otrzymujemy go w konsystencji dość wodnistej, w związku z czym musi trochę odcieknąć, tak aby mógł stanowić bazę naszego deseru, co trwa tak mniej więcej do południa, a więc okolic drugiego śniadania.

Jogurt grecki w wersji deserowej
trudność: łatwe

Składniki:
1l pełnego mleka (najwłaściwsze byłoby mleko gospodarskie, ale nadaje się też sklepowe, byle by nie UHT. Osobiście polecam Mlekovitę w butelce typu "świeże" 3,2%)
łyżka jogurtu naturalnego
dodatki:
miód
pokruszone ciasteczka (najlepiej własnoręcznie wypieczone, świetnie nadają się moje Digestive
owoce sezonowe

Wieczorem:
Mleko zagotowujemy i studzimy do temperatury dokładnie 40°C (należy to zweryfikować termometrem, nadaje się nawet taki elektroniczny z apteki). Gdy osiągnie tę temperaturę dodajemy łyżkę jogurtu. Nie mieszamy. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.

Rano:
Mleko w garnku przeistoczyło się w płynny jogurt. Aby stał się gęsty, musimy wylać go na sito/cedzak wyłożony lnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą i zostawić do odcieknięcia na 3-4h. W międzyczasie możemy wyskoczyć do lasu nazbierać trochę jagód :)
Po upływie tego czasu jogurt mieszamy z odrobiną miodu (opcjonalnie). W wysokich szklankach lub pucharkach układamy warstwowo pokruszone ciasteczka, jogurt i owoce, aż zapełnimy naczynia po czubek. Gotowe!
Smacznego drugiego śniadanka życzy Cookie Monster :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz