Jogurt grecki w wersji deserowej
trudność: łatwe
Składniki:
1l pełnego mleka (najwłaściwsze byłoby mleko gospodarskie, ale nadaje się też sklepowe, byle by nie UHT. Osobiście polecam Mlekovitę w butelce typu "świeże" 3,2%)
łyżka jogurtu naturalnego
dodatki:
miód
pokruszone ciasteczka (najlepiej własnoręcznie wypieczone, świetnie nadają się moje Digestive
owoce sezonowe
Wieczorem:
Mleko zagotowujemy i studzimy do temperatury dokładnie 40°C (należy to zweryfikować termometrem, nadaje się nawet taki elektroniczny z apteki). Gdy osiągnie tę temperaturę dodajemy łyżkę jogurtu. Nie mieszamy. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.
Rano:
Mleko w garnku przeistoczyło się w płynny jogurt. Aby stał się gęsty, musimy wylać go na sito/cedzak wyłożony lnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą i zostawić do odcieknięcia na 3-4h. W międzyczasie możemy wyskoczyć do lasu nazbierać trochę jagód :)
Po upływie tego czasu jogurt mieszamy z odrobiną miodu (opcjonalnie). W wysokich szklankach lub pucharkach układamy warstwowo pokruszone ciasteczka, jogurt i owoce, aż zapełnimy naczynia po czubek. Gotowe!
Smacznego drugiego śniadanka życzy Cookie Monster :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz