wtorek, 13 grudnia 2011

Kruche pierniczki imbirowe

Odwiedź także FanPage bloga na Facebooku! Kliknij   
Jakaż była moja radość, gdy w pewnym szwedzkim sklepie na literę "i" znalazłam foremki do ciasteczek w kształcie zwierzątek. Łosie, jeże, lisy, misie i... ślimaki! Każdy kształt to inspiracja do upieczenia innych ciastek. W następnym odcinku jeżyki w kształcie... jeżyków, a dziś pikantne, szwedzkie pierniczki imbirowe PEPPARKAKOR. Przepis, choć lekko zmodyfikowany, pochodzi z Moich Wypieków.

Składniki:
150 g miodu
110 g masła
100 g brązowego cukru
375 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki mielonego imbiru (można dodać więcej, jeśli lubicie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko

W małym garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zacznie szumieć zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce umieszczamy suche składniki. Dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią przezroczystą i schładzamy w lodówce ok. 2h.
Na silikonowej macie rozwałkowujemy ciasto możliwie najcieniej i wycinamy kształty foremkami.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
Odwiedź także FanPage bloga na Facebooku! Kliknij   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz