Pierniki z CookieMonsterowych warsztatów pierniczkowych, które odbyły się w ostatnią sobotę z okazji międzynarodowego święta Matki Ziemi, czyli Terra Madre Day. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, a same w sobie są dziełem przyjaciół ze Slow Food Vigrensis.
Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
pół szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płynnego miodu
85 g masła
Wykonanie:
Suche składniki umieszczamy w jednej misce i mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy masło i miód, mieszamy aż masa zacznie szumieć. Dodajemy przyprawy i skórkę z cytrusów.
Łączymy suche składniki z mokrymi, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez ok. 1h w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej macie do pieczenia na grubość około 1 - 1,5 cm. Foremkami wycinamy kształty w dość znacznej odległości, gdyż ciasta sporo wyrosną. Usuwamy ciasto z pomiędzy wyciętych kształtów, dołączamy do nieużytej masy.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Ciastka po wyjęciu będą miękkie. Należy je lekko przestudzić przed przenoszeniem na stanowisko lukrowania. Dekorujemy lukrem na bazie soku z pomarańczy i cukru pudru, na końcu posypujemy skórką pomarańczową


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz