Cytryna to mój absolutny hit kuchenny. Wykorzystuję ją praktycznie do wszystkiego - począwszy od doprawiania zup i sałat, aż po desery i napoje wyskokowe. Wodę też zazwyczaj pijam z plasterkiem cytryny, nie przepadam jedynie za takową herbatą. Podczas mojego greckiego epizodu nauczyłam się soczyście skrapiać cytryną nawet monoskładnikowe szaszłyki z wieprzowiny. Pycha.
W domu często piekło się żółciutki cytrynowy biszkopt. Postanowiłam wykorzystać rodzinny przepis jako bazę do najnowszego pomysłu na ciasto z jagodami. Ponieważ moje wypieki oprócz walorów smakowych powinny być też apetyczno-fotogeniczne, wymyśliłam, że żółty kolor ciasta świetnie dopełni się z jagodowym fioletem. W przypływie tegoż olśnienia, w połowie wczorajszej wyprawy rowerowej na poziomki zmieniłam zdanie i obrałam kurs na znajome jagodowe krzaczki (nadrobiłam 30km, ale było warto).
Zatem cytrynowy biszkopt i jagody. Do tego mój ulubiony, prosty krem z serka mascarpone z Piątnicy - tym razem zmiksowany z odrobiną jagód dla koloru. Na wierzch cytrynowa galaretka.
Jako że nie uznaję w mojej kuchni żadnych półproduktów, potraw z proszku i sztucznych barwników, galaretka powstała całkowicie od podstaw.
Cytrynowy biszkopt z jagodami i galaretką
Trudność: niezbyt trudne
Kaloryczność: jak policzę to napiszę
Składniki:
Biszkopt cytrynowy:
5 jaj
80 ml (1/3 szklanki) klarowanego masła lub oleju (najlepiej rzepakowego tłoczonego na zimno)
Sok i skórka starta z 1 cytryny
150 g (niepełna szklanka) mąki pszennej (jak zwykle polecam razową)
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g (3/4 szklanki) cukru (najlepiej brązowego)
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone 250g
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 jajko
garść jagód
Galaretka:
3 cytryny
1 szklanka wody
100g (pół szklanki) cukru
1/2 opakowania żelatyny
ew. kilka nitek szafranu
Dodatkowo:
1 szklanka jagód (może być więcej)
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło/olej, skórkę i sok z cytryny łączymy z żółtkami i ubijamy mikserem.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia staramy się wmieszać do masy z żółtkami tak, aby nie było grudek.
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie mieszamy z całą masą.
Przekładamy całość do tortownicy z wysmarowanym masłem dnem i brzegami. Pieczemy 35-45 minut aż ciasto będzie miało złocistą skórkę.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem:
Serek mascarpone ukręcamy z żółtkiem i cukrem. Osobno ubijamy białko i mieszamy delikatnie z masą serkową. Dzielimy krem na pół i do jednej połowy dodajemy zmiksowane na puree jagody.
Galaretka:
Z cytryn ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość przekładamy do garnuszka, zagotowujemy. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wyłączamy gaz i opcjonalnie dorzucamy kilka nitek szafranu dla osiągnięcia intensywniejszego koloru. Studzimy.
Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym, że musimy osiągnąć podwójne stężenie w wodzie. Przeważnie jedno opakowanie starcza na litr wody. Mamy 250ml wody, więc rozpuszczamy 1/2 opakowania.
Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy przecedzony i ostudzony sok cytrynowy. Czekamy, aż galaretka lekko stężeje, ale wciąż będzie płynna.
W międzyczasie przekrajamy ciasto na pół, tak aby osiągnąć 2 blaty. Możemy nasączyć je lekko jakimś alkoholem, osobiście polecam limoncello (przepis wkrótce).
Na dolnym blacie rozsmarowujemy ciemny krem. Dociskamy górnym blatem. Nań ląduje krem jasny i równomiernie rozrzucona szklanka jagód.
Ciasto powtórnie musimy zamknąć w tortownicy lub zrobić wokół z papieru do pieczenia wysoki i ciasny rant.
Łyżką powoli rozlewamy na jagodach lekko stężoną galaretkę.
Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Etykiety
poziomki
ciasto z poziomkami
babeczki
bezy
jagody
kruche
nalewka
piernik
biszkopt
ciastka
cytryna
deser z owocami
likier
maliny
mascarpone
mąka pełnoziarnista
pierniczki
rum
tarteletki z poziomkami
włoski deser
włoskie likiery
ciasto z jagodami
czereśnie
digestive
drink
galaretka cytrynowa
galaretka malinowa
jogurt grecki
kurki
limoncello
limonka
marcepan
mięta
mojito
muffiny
panna cotta
placek z owocami
porzeczki
quiche
ricotta
sernik
tarta
torcik bezowy
truskawki
walilia
wiśnie
włoskie likery
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


jeszcze chyba trzeba by dopisać że autorka tego cytrynowego biszkoptu ze ściśle strzeżonego rodzinnego przepisu jest babcia :)
OdpowiedzUsuńa ciasto, rozpłynęło się w ustach...
Od takiego bloga już tylko kroczek do własnej ciastkarnio-kawiarnio-herbaciarnii z książkami koniecznie w tle, niby wzór gotowy i znany, ale patrząc po oryginalnych wypiekach niekoniecznie:)
OdpowiedzUsuńW pewnej restauracyjce czyli-chili serwują czekoladowe ciastko z wiśniami prosto z pieca, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość (czas oczekiwania około 25 minut) w środku czekolada w postaci płynnej i orzechy ziemne. Kucharzy jest tam kilku i nie każdy ma do tego ciastka odpowiednie serce.
Dlatego w tym miejscu, co może już jest w planach z przyjemnością takie ciastko nieskromnie - bym sobie wymarzył. Co do smaku i serca - wątpliwości brak :)
Wszystko podobno zaczyna się od marzeń i ciekawe, że w moich przepisach słychać ich echo! Póki co marzy mi się letni ciastkowo - nalewkowy piknik (gdzieś w tych pięknych okolicznościach przyrody) dla wszystkich moich suwalskich i okolicznych czytelników, będę informować!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa!
Tu należy wpisywać się na piknikową listę https://www.facebook.com/pages/wwwCookieMonsterPresentsblogspotcom/167805529953838 klikając w taki fajny przycisk z kciukiem do góry :)
OdpowiedzUsuń